Для хорошого формування
нігтя потрібний хороший кровообіг – з цієї причини нігті на руках ростуть
швидше, аніж на ногах – у мікрокліматі на ногах нігтям складніше будуватися... Потрібно споживати харчові продукти, збагачені вітамінами та
мікроелементами для стимулювання росту нігтя. Ті ж продукти впливають і на стан
волосся. Впливати на формування здорового волосся чи нігтів можна лише
споживаючи повний набір вітамінів та мікроелементів. Бо жоден шампунь чи лак
для нігтів не може суттєво вплинути на здоров’я нігтя чи волосся. Дехто
сподівається на порятунок від лікувальних лаків. З цього приводу дерматологи
жартують: схожий ефект може дати суперклей, яким можна помастити зверху ніготь...
Тобто все, що може вплинути на формування нігтя, має надійти з потоком крові у
росткову ділянку. А в ці глибини організму не потрапить жодний лак для нігтів з
його лікувальними властивостями. Багато жінок кажуть, що влітку, особливо після поїздки на
море, нігті мають гарний вигляд. Але і в тих, хто не побував на морі, нігті
здоровіші. Причина у тому, що до літа ми вже встигаємо вітамінізуватися першою
весняною зеленню, морквою, редькою, бурячками – і нігті отримують потужну
порцію необхідної "підживки”. Додайте до цього весняну активність, коли
організм пробуджується і більше засвоює вітамінної їжі. Поступово ми й
отримуємо результат – гарні нігті, гарне волосся... Посеред лютого, коли вітамінів обмаль, потрібно рятувати
організм тим, що може ще стати у пригоді. Квашена капуста, цитрусові (якщо
немає алергії), ківі, гранати... Можна придбати в аптеці синтетичні вітаміни.
Але все це стосується лише здорових нігтів, яких торкнулося сезонне
передвесняне виснаження. Його можна відкоригувати продуктами й доглядом
самотужки, чого не скажеш про хвороби нігтів. Захворювань нігтів є надзвичайно багато. Одними із
найрозповсюдженіших є грибкові ураження, які розшаровують, потовщують чи
деформують нігтьові пластини. Грибок може "замальовувати” ніготь у жовтий
колір. Але діагнози самим собі ставити не варто – лише лікар завдяки проведеним
лабораторним аналізам може встановити причину змін на нігтях і призначить
лікування. Грибки є всюди навколо нас – але його концентрація у нормі! Мають
бути створені умови, за яких грибок потрапляє в організм, тобто відповідні
ворота інфекції. Інфікування може відбутися під час виконання манікюру, коли
травмується ніготь. Часто хворіють і футболісти-любителі, які багато бігають у
некомфортному взутті, чи військові, які змушені тривалий час ходити у
спецвзутті, яке може стати розсадником для грибків. Будь-яке некомфортне
взуття, яке може травмувати шкіру, провокує недугу. Причому організм має не
відреагувати на грибок, тобто імунітет має дозволити грибкам розвиватися. Таке
допустити може лише пригнічена імунна система. З того часу грибок робить свою
роботу, а людина може думати про те, що в неї сезонний авітаміноз. Що нігтям «смакує»?
У прихильниць строгих дієт нігті можуть стати сухими, ламкими
і шершавими. Це відбувається через тривале споживання знежиреної їжі. Для того,
щоб ця проблема вас не стосувалася, включіть у раціон продукти, збагачені
цінними вітамінами і мінералами.
Яйця, броколі, шпинат, морква багаті на вітамін А, який
зміцнює нігті і сприяє їх росту. Горіхи, насіння соняшнику, печінка, гречана каша містять
вітаміни групи В (роблять нігті стійкішими до негативних зовнішніх впливів). Молокопродукти і насіння кунжуту – рекордсмени за вмістом
кальцію, при дефіциті якого нігті починають ламатися і розшаровуватися. Бобові, гранати, яєчні жовтки і зелень петрушки багаті на
залізо. Якщо в організмі його достатньо, поверхня нігтя залишається рівною і
блискучою. Банани, картопля і помідори містять магній, а риба та
морепродукти – цинк (ці мікроелементи входять у склад багатьох салонних
засобів, які обіцяють жорстку боротьбу ламкості нігтів). Різноманітні желе, мармелад, холодець – джерело желатину,
який необхідний для підтримки здоров’я нігтів в ідеальному стані.
|